Busenkelt majs- och fröknäcke för den latsmarta

av J

Det här glutenfria knäckebrödet är så lätt att laga att det faktiskt är enklare att sätta igång och baka än att låta bli. Försvinnande gott är det också, jag slukade själv nästan en hel plåt till frunch. En extra bonus är att man får oproportionerligt mycket beröm för det, till den minimala arbetsinsatsen sett. Och så kan man bjuda sina vänner med celiaki (glutenintolerans) på något riktigt mumsigt som inte skriker specialkost.

Ett flak vardagslyx

3 dl frön och kärnor efter smak och behag (linfrö, sesamfrö, pumpakärnor, solroskärnor …)
2 dl majsmjöl
½ dl raps-, ryps- eller olivolja
3 dl kokande vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader och bred ut ett bakplåtspapper på en plåt. Rör samman alla ingredienser, avsluta med det heta vattnet. Mängden vätska kan behöva justeras en aning beroende på vilka frön som används. Smeten ska vara smidig och ganska lätt att breda ut på plåten (använd gärna slickepott), utan att rinna. Släta till och jämna ut, knäcket blir mjukare där smeten legat för tjockt. Smula över flingsalt.
Grädda 45-60 minuter mitt i ugnen.

Annonser