I ostgörartagen

av J

I går tog klassen en tur till Ransbysätern för att lära sig att ysta. Resan dit tog ett bra tag.

Efter nästan två timmar var vi framme. Ransbysätern ligger på 450 meters höjd, 7 kilometer upp i skogen.

Där har hösten redan börjat färga av sig.

Vi träffade några gamla bekanta som var ute på sommarbete.

Vi började med att rädda blöta killingar undan regnet.

En något fuktig, men ytterst angenäm uppgift.

Inne i timmerstugan värmde vi oss vid en sprakande brasa som tillsammans med några ljus lyste upp rummet en aning.

När jag gick husesyn upptäckte jag några fina gamla plåtburkar på kökshyllan. Man kan aldrig ha för många rostiga plåtburkar – det är en del av min livsfilosofi.

Av getmjölk skulle både färskost och hårdost trollas fram.

En stor del av arbetet gick ut på att röra runt i rediga grytor.

Vi använde oss av vegetabilisk löpe som lämpar sig för vegetarianer.

Nu väntar vi tålmodigt på att ostarna ska lagras färdigt.

Annonser