Fett, tid och kaustiksoda

av J

Nej, det är inte namnet på en diktsamling, utan ren tvålmagi. För fett, tid och kaustiksoda är stort sett allt du behöver för att tillverka egen tvål. Och så en skvätt kranvatten, en handfull tillbehör som du redan har skramlandes i kökslådorna och ett vaksamt öga eller två.

Glöm inte skyddshandskar och -glasögon när du jobbar! Den kemiska processen måste avstanna innan du använder tvålen. Efter några veckors lagring finns inga frätande ämnen kvar.

Utförliga recept finns på det vida världsnätet, sök till exempel på ”gör egen tvål kaustiksoda”. Stavmixern som nämns på en del ställen kan ersättas med tålamod.

Du kan självklart göra mer avancerade tvålar och variera både tillverkningssätt, innehåll, färg, form och doft. De här knappformade skapelserna med havre och mandelolja är hemmagjorda presenter. De har förhoppningsvis dimpt ner hos några pyssliga aprilbarn som har den goda smaken att fylla år i dag.

Det känns fint att snuva kosmetikaindustrin på några riksdollar. Särskilt med tanke på att den är duktig på att avlägsna det naturliga fuktgivande glycerinet ur sina tvålar och sälja det dyrt i andra vårdande produkter. Glycerinet i den kommersiella tvålen ersätts av syntetiska rengöringsmedel som tenderar att torka ut huden. Det problemet kan emellertid avhjälpas med de återfuktare som samma bolag säljer i form av krämer. I handgjord tvål finns glycerinet kvar.

Annonser